Hopp over navigering
Innstillingene dine er nå lagret.
Du kan når som helst endre keep in touch dine i kontaktdelen i Din Dyson. Hvis du har en Din Dyson-konto, kan du logge deg på under for å administrere alle kontaktalternativene (inkludert telefon, SMS og post).
Dyson purifier in house when cooking

Dårlig luft innendørs – et oversett helseproblem

Vi tar opp problematikken med dårlig luft og viser hvordan det finnes en klar sammenheng mellom luftkvaliteten i hjemmene våre og dårlig helse.

 • Luften innendørs – to til fem ganger høyere luftforurensning

  Året 2020 medførte mange endringer i hvordan vi lever og tilbringer hverdagen vår. Mange av oss arbeider nå hjemmefra, og tilbringer dermed mer tid i hjemmene våre enn tidligere. I tillegg lever vi i Norden i et klima med kalde vintre som ofte tvinger oss til å tilbringe store deler av året innendørs for å unngå kulden. Dette stiller store krav til innemiljøet og luftkvaliteten.

  Vi ønsker å sette fokus på problemet med dårlig inneluft ved å belyse aktuelle forurensningskilder, og gi eksempler på hvordan du kan redusere disse i ditt hjem.

  Velg modellen din

  Grunner til at dårlig inneluft kan være skadelig for helsen

  Du vet sikkert allerede at forurenset utendørsluft har en negativ innvirkning på helsen, men det samme gjelder også for inneluften. Når du puster inn partikler, transporteres disse inn i kroppen og kan påvirke luftveiene, men også andre indre organer. Dårlig inneluft kan spesielt ha negativ helseeffekt på bestemte grupper, som barn, eldre, astmatikere og personer med hjerte- og karsykdommer.

  Vi tilbringer i snitt 90 % av dagene våre innendørs, og kanskje enda mer om vinteren her i Norden. En tidligere studie har vist at det finnes høyere konsentrasjoner av skadelig luftforurensning innendørs enn utendørs, og at luften i en normalt trafikkert bygate kan være renere enn den vi puster inn hjemme. Derfor bør det ikke komme som noen overraskelse at også inneluften kan ha en negativ innvirkning på helsen.

  Les mer

  Dyson luftrenser

  8 partikler og gasser som bidrar til dårlig luft innendørs

  Innendørs luftforurensning kommer fra flere forskjellige kilder og aktiviteter som utføres. Det er hovedsakelig to forskjellige kategorier av forurensning: partikler samt flyktige organiske forbindelser (VOC) og gasser. Matlaging, rengjøring, maling og renovering av hjemmet er bare noen av tilfellene der nivået av luftforurensning øker innendørs.

  Så hvilke farlige partikler og gasser er det vi utsettes for innendørs? Her er åtte vanlige årsaker til dårlig inneluft i hjemmet.

  1. Ultrasmå partikler og virus
  2. Industrielle utslipp
  3. Bakterier og mugg
  4. Pollen og allergener fra planter, blomster og pelsdyr
  5. Formaldehyd fra vegg-til-vegg-tepper, løse gulvtepper og gulvbelegg
  6. Lukt fra husholdningsgasser og os fra matlaging
  7. Benzen og flyktige organiske forbindelser (VOC) fra rengjøringsmidler og duftlys.
  8. Nitrogendioksid fra gassovner og bileksos
  Dyson purifying fan

  Hva kan du gjøre for å forbedre luftkvaliteten hjemme?

  Når du tilbringer mye tid hjemme – for eksempel i de kalde vintermånedene – er det ekstra viktig å sørge for god luftkvalitet i hjemmet. Det er flere forholdsregler man kan ta for å holde luftforurensingsnivået i sjakk.

  ✓ Fjern årsaken til luftforurensningen. Det er for eksempel bedre å bruke en elektrisk komfyr enn en gasskomfyr – sett fra et luftkvalitetsperspektiv.

  ✓ Ikke bruk for mye rengjøringsmiddel. Når det er tid for rengjøring, bør du være sparsommelig ved bruk av rengjøringsprodukter.

  ✓ Ikke bruk for mye stearinlys, duftlys og røkelse – og ikke røyk innendørs!

  ✓ Bruk kjøkkenviften når du lager mat. Dette er veldig viktig for å unngå at du puster inn farlig matos.

  ✓ Åpne et vindu hvis du vet at du forårsaker luftforurensning innendørs.  

  ✓ Bruk en luftrenser. Hvis du for eksempel bor i nærheten av en trafikkert vei, hjelper det vanligvis ikke å lufte ved å åpne et vindu. Invester heller i en luftrenser som automatisk forbedrer luftkvaliteten innendørs døgnet rundt.

  Hvorfor trenger du en luftrenser?

  En måte å forbedre inneluften på er å investere i en luftrenser. En luftrenser renser automatisk luften du puster inn hjemme, men kan også hjelpe deg med å holde styr på luftforurensningsnivået innendørs. Luftrensere som Dysons Pure Hot+Cool og Pure Humidify+Cool måler nivåene i sanntid, og du kan enkelt overvåke dem med Dyson Link-appen. En 2-i-1 luftrenser + vifte gjør at luften sirkuleres mer effektivt, og at den renses i hele rommet.

  Hvordan fungerer en luftrenser?

  Våre luftrensere har et forseglet 360˚ filtreringssystem som fanger opp skadelige partikler og gasser i hjemmet ditt, samtidig som det forhindrer de skadelige stoffene slippes ut i rommet igjen. Systemet kombinerer to filtre: et aktivt karbonfilter og et HEPA-filter. Det aktive karbonfilteret fjerner gasser og vond lukt, og HEPA-filteret fanger opptil 99,95 % av de ultrasmå partiklene som befinner seg i luften i rommet.